Internet

Pratar du internet? En ordlista

I och med internet har svenskarna fått en hel del nya ord att svänga sig med. Här är några som kan vara bra att känna till:

Sökmotor – En sökmotor är en tjänst på Internet som bygger på ett program som används för att utforska stora mängder information med hjälp av nyckelord.

Googla – att söka på internet med hjälp av Google eller andra sökmotorer

Sökmotoroptimering (SEO – Search Enginge Optimization) – metoder och tekniker som används för att få en webbsida att synas så högt upp som möjligt bland resultaten vid sökning på Google eller andra sökmotorer.

Blogg (Weblog) – webbjournal eller webbdagbok där inläggen är ordnade så det senaste hamnar högst upp.

Posta (to post) – att publicera ett inlägg i en blogg eller liknande

FTP (File Transfer Protocol) – Möjliggör överföringen av filer mellan datorer på internet.

HTML (HyperText Markup Language) ett kodspråk som de flesta webbsor skrivs i där man kan ange dokumentets innehåll (text, länkar, bilder mm) och hur det ska visas (fetstil, liten bild till vänster osv.).

Domännamn – Ett domännamn är ett ord eller namn som är registrerat under en toppdomän, ex .se som marknadsfördig.se . Datorer kommunicerar med nummer (IP-adresser) vilket kan vara svårt för oss människor att komma ihåg.

URL (Uniform Resource Locator) – På svenska webbadress, den teckensträng som identifierar en specifik webbsida, ex. www.marknadsfordig.se/kontakt

 

Vill du lära dig mer rekommenderar vi att du går in på www.iis.se, Stiftelsen för internetinfrastruktur, som ansvarar för den svenska topdomänen (.se) och främjar utvecklingen av internet. Här hittar du information, instruktioner och evenemang du kan delta i.