Att använda bilder från nätet

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vad för rättigheter gäller det för bilder som man tar själv och de man hittar på nätet. Får man använda bilder hur som helst? Vi försöker reda ut vad för regler som gäller och även ge tips på vart du kan hitta gratisbilder.

Egna bilder

De bilder du själv har fotograferat har du rätt att göra vad du vill med. Men är det en person på bilden och man ser vem det är, behöver du dennes tillstånd. Om du tar en bild för din hemsida och fått personens tillstånd till det, kan du inte använda den vid andra tillfällen. T.ex till annons i tidning, affisch etc, om inte personen gett sitt tillstånd även för det. Det är alltså viktigt att du har skrivit ett avtal, där personen gett sitt tillstånd till publicering och för olika medier. Annars kan skadestånd stå dig dyrt om personen känner sig kränk av publiceringen.

Det finns ett undantag och det är bilder på människor i ej kommersiella texter, s.k. i löpande text, mer om det hänvisar jag till Datainspektionens broschyr, Publicering på Internet, som förklarar vad man får göra och inte.

 Att använda bilder från nätet

Bilder du hittar på nätet får man inte använda utan tillåtelse av den som besitter rättigheterna till bilden. Det kan vara fotografen, någon som avtalat till sig rättighetern, arvingar eller testamentstagare efter fotografen. Om bilden är över 70 år gäller andra regler, men det tar vi inte upp i denna artikel, det får bli en egen. Det kan vara svårt att hitta vem som är rättighetsinnehavaren till en bild. Så därför, en regel är att aldrig använda en bild om du inte fått ok att använda den från rättighetsinnehavaren. Även här kan man råka ut för betala skadestånd om man använt en bild utan lov. Men det finns gratisbilder man kan få använda, se följande där vi har listat två hemsidor på bilder du kan använda.

MorgueFile bilder

MorgueFile är ett arkiv med gratis högupplösta bilder. De är licensierade under en MorgueFile Free License och som ger användaren tillstånd att använda bilden. Här lägger proffs- och amatörfotografer upp bilder. Ursprungligen var morgue file, pappersmappar som innehöll gamla filer och anteckningar av brottsutredare och artikelurklipp ihopsamlat av journalister för ev. senare användning. MorgueFile innehåller idag en otrolig mäng bilder som är öppet för alla att använda. För att komma till bildarkivet se länk www.morguefile.com.

Creative Commons-bilder

Det finns bilder som är märkta med en speciell upphovsrättslicens som kallas Creative Commons, CC, där upphovspersonen har talat om vilka villkor som gäller för att få använda bilden, ibland finns inga förbehåll men i andra fall får du inte ändra något på bilden eller använda den i kommersiellt syfte. Dessa bilder kan du hitta på www.flickr.com

Vi tackar för bilden ovan, till JulesInKy hos morguefile.com.

Lycka till i bildletandet!